Reklama
 
Blog | Jiří Nedvěd

Dno v nedohlednu?

Další hranice lidského nevkusu byla pokořena, dalo by se říci, ač přesnější by bylo hledání dna pokračuje. V pátek večer mohou zmlsaní tvořiči koláčů sledovanosti zasednout do fotelů a s miskou brambůrků sledovat souboj na ostří... skalpelů?

  V reality show The Big Donor Show, vysílaného holandskou televizní stanicí BNN nepůjde o nic jiného, než o ledvinu. Lidskou ledvinu, aby snad nedošlo k omylu. Žena umírající na nevyléčitelnou chorobu si mezi třemi čekateli na transplantaci vybere jednoho z nich. A nebojte, diváci posílající sms určitě nebudou chybět.

… je to nebezpečně blízko hraní si na Boha. Lidé mohou žít nebo zemřít jen proto, že vyhrají či prohrají v nějaké televizní show… , komentuje pořad novinářka z Guardianu. 

… každý z účastníků má třicetiprocentní šanci získat ledvinu. To je mnohem větší šance, než jakou mají lidé na na oficiální čekací listině… , kontruje ředitel BNN.

Reklama

  Oba mají svou pravdu. Objevují se snahy o zákaz show, ale pokud to neudělá sama televize (případně diváci svým nezájmem), úřední cestou k tomu dojde jen stěží. Je snad pravda někde mezi těmito dvěma názory? Všechny televize vysílající reality show se snaží svou (nepochybnou a bezesporu primární) snahu o zvýšení sledovanosti zakrývat dečkami bohatě vyšívanými slůvky o "sociálních experimentech" a "hlubším poznání lidské psychiky", ale ten pověstný koláč z toho trčí jako žirafa z dálnice. Už nás nudí sledovat bandu šašků ve vile nebo idioty, kteří i z neschopnosti zpívat hodlají vytlouct pár minut slávy. Chceme krev. Chceme emoce. Chceme, aby šlo o život doopravdy. Nejen show, ale i reality.Takže znovu, kdo má pravdu, ti co chtějí zakazovat, nebo ti co chtějí povolovat? Obávám se, že o pravdu v tomto případě nejde. Jde o to, jak hluboko máme nastaveno vlastní dno.

Ostatně hledání dna v polské televizi, to je v poslední době jinačejší kafe. Poté, co odborník na homosexualitu, pederastii a úchyláky vůbec  Roman Giertych z Ligy polských rodin dokázal, že homosexualita se předává (patrně) formou kapénkové infekce, objevili se bdělí občané, (kteří se ostatně objeví vždy a za každého režimu) a jali se zkoumat heterosexuální čistotu veskrze zkaženého světa kolem nás. Jistě je mnoho věcí, na kterém ulpělo jejich bdělé oko. Že to však budou Teletubies… Tedy, popravdě, na tuhle ptákárnu mám svůj, těžko publikovatelný názor a s radostí bych ho viděl někde dalekohluboko. Ovšem, že tím důvodem může být šíření homosexuality, (která, jak již dokázal bratr Gietrych se dá získat i pozorováním homosexuálů) mě ale opravdu nenapadlo. Ano, úřednice Sowinská z organizace na ochranu dětských práv si všimla, že Tinky Winky je gay, protože nosí kabelku (více zde). Má ty Boží prostoto, říkávala moje babička. Já pitomec si vždycky myslel, že ty zrůdičky jsou odněkud z Marsu. A oni to jsou (jak dokázala p. Sowinská) kluci s klukama. Tím se mnohé vysvětluje. A nebo je z Marsu p. Sowinská a tím se také mnohé vysvětluje. Zejména v Polsku.

Ale Teletubies se raději zakážou.

 A teď nevím. Který z obou zákazů je "morálnější", který omluvitelnější? Kam se nám mrška schovala pravda. Ta naše. Možná že je na dně. Hledání dna tudíž pokračuje.